Natuur op verwijzing

Natuur in de gezondheidszorg vindt stilaan ingang in Vlaanderen. Dat de gezondheids- en natuursector deze piste graag verder willen verkennen, bleek vorige week nog. Op 4 oktober wijdde Universiteit Antwerpen een volledig event aan dit thema met als mooie titel: ‘Natuur op verwijzing’. De natuur op doktersvoorschrift, zeg maar.

Het event brengt een duidelijke vraag aan de oppervlakte: samen bouwen aan een community rond natuur en gezondheid. Een netwerk van professionals creëren. Een positieve evolutie als je het mij vraagt. Dus was ik er - als rouw- en verliesbegeleider die vertrekt vanuit natuurverbinding - ‘natuurlijk’ graag bij.

Wat ik meeneem uit die dag? Dat ik meer onderzoek steun, maar dat je in afwachting van statistieken ook mensen nodig hebt die al iets in de wereld zetten. Die werken met wat er is om nieuwe mogelijkheden te scheppen. En zo iemand wil ik graag zijn.

Warm hart

Ik was aangenaam verrast door de vele initiatieven die er al zijn rond natuur en gezondheid. Mijn hart werd warm bij de presentatie over Shinrin Yoku, het Japanse bosbaden. Maar net zo goed bij de presentatie over therapeutische tuinen in gevangenissen. Of de Forest School in Brussel. De natuur leeft in steeds meer domeinen en daar maakt mijn hart een sprongetje van. Er was ook ruimte voor discussie waardoor ik zelf even gestretcht werd in mijn ‘natuurlijke’ denkkaders. Ik vind een beetje stretchen best fijn. :-)

Wat ik nog wat miste bij veel initiatieven is ‘natuurverbinding’. De natuur wordt vaak ingezet als middel, zonder meer. Zo blijft ze een object buiten ons dat we gebruiken als het ons past. En zo gaan we weer wat voorbij aan de essentie van het hele natuurverhaal: namelijk dat we deel zijn van de natuur. Dat we allemaal een stukje natuur zijn. En dat het net daardoor helend is om ons er opnieuw mee te verbinden. Dat zie ik dus graag nog meer ingang vinden.

We gaan ook al iets doen, toch?!

Het event was een duidelijke vraag naar meer onderzoek. Naar meer exacte kennis en overtuigend wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen natuur en gezondheid. Evidence based, heet dat. In het buitenland zijn er best wel wat onderzoeken die de positieve invloed van natuur op de mens bevestigen. Zelfs al eentje uit 1984.

Evidence based, vind ik prima. Alleen word ik er kribbig van als het alleen nog om bewijzen en statistieken lijkt te draaien. Blijkbaar ben ik niet de enige. Een duidelijk statement kwam van spreker Miet Vanhassel: ‘We gaan ondertussen toch ook wel al wat doen? En niet gewoon zitten wachten op onderzoeksresultaten die ons vertellen dat het goed is dat kinderen buiten spelen’. Ik was blij met dat kleine vraagteken dat ze plaatste.

Belanden we anders niet in een vicieuze cirkel? Wachten op statistieken om te pleiten voor natuur. En terwijl we op de statistieken wachten, verdwijnt onze natuur. Waardoor het ironisch genoeg steeds moeilijker wordt om de positieve link tussen natuur en welzijn aan te tonen. En wanneer hebben we voldoende ‘bewijs’ om actie te ondernemen?!


Groene doeners

Eerst moet een groep mensen iets doen zodat er onderzoek mogelijk wordt’, merkte een deelnemer terecht op. Want wat ga je anders onderzoeken? Shinrin Yoku - of bosbaden - uit Japan bijvoorbeeld is begin jaren 80 ontstaan uit het eeuwenoude geloof dat het bos helende krachten heeft. Wetenschappelijke bewijzen kwamen pas jaren later.

Ik sta dus zeker open voor onderzoek en evidence based handelen. Onze maatschappij vraagt nu eenmaal een bepaalde vorm van ‘bewijsmateriaal’ voor we op iets inzetten. Het is de realiteit waarin we ons vandaag bewegen. En da’s ook oké. Noodzakelijk zelfs. Toch heb je ook pioniers nodig die ondertussen uit de startblokken schieten.


Laat me dan maar een pionier zijn

Rouw- en verliesbegeleiding gekoppeld aan natuurverbinding is nieuw en nog relatief onbekend. Toch is het zin- en waardevol. Ik ben opgeleid als rouw- en verliesconsulent - het ‘strak wetenschappelijke pak’ dus. En ik ben opgeleid als natuurcoach. Volgde de enige gecertificeerde natuurcoach-opleiding in België die wetenschappelijk onderbouwd is en ook een krachtige methodiek aanbiedt (*).

Ik doe dus onderbouwd werk en bevind me tegelijk in een veld met pioniers. Dan is het maar zo… Want in afwachting van de statistieken heb je ook mensen nodig die al iets in de wereld zetten. Die werken met wat er is om nieuwe mogelijkheden te scheppen. En daar ben ik er graag eentje van.

(*) Meer info over deze opleiding natuurcoaching vind je op EarthWise Education.

Natuur op verwijzing.jpg