Shinrin-yoku: badderen in het bos

Shinrin-yoku: badderen in het bos

In november ging ik 2 volle dagen ‘in bad’. Buiten in het bos. Bij 4 graden Celcius. Een basistraining bosbaden. Bosbaden is beter bekend als shinrin-yoku en was al vaker op m’n pad gekomen. Toch had ik getwijfeld. Was het weer zoiets als lagom, wabi sabi, hygge…? Krachtige concepten uit andere culturen die we bewonderen en kopiëren. Omdat we hopen dat ze dé oplossing zijn voor onze worstelingen. M’n hart won het van de twijfel. En dus ging ik badderen in het bos. Onder deskundige begeleiding van de Finse Katriina Kilpi (NatureMinded) en Hanna-Kaisa Heilimo (Atofios). En wat een ervaring!

Read More

Natuur op verwijzing

Natuur op verwijzing

Natuur in de gezondheidszorg vindt stilaan ingang in Vlaanderen. Dat de gezondheids- en natuursector deze piste graag verder willen verkennen, bleek vorige week nog. Op 4 oktober wijdde Universiteit Antwerpen een volledig event aan dit thema met als mooie titel: ‘Natuur op verwijzing’. De natuur op doktersvoorschrift, zeg maar.

Wat ik vooral meeneem uit die dag? Dat meer onderzoek voor mij dik oké is, maar dat je in afwachting van statistieken ook mensen nodig hebt die al iets in de wereld zetten. Die werken met wat er al is om nieuwe mogelijkheden te scheppen. En daar ben ik er graag eentje van.

Read More